M/Y Tiffany Persson II/Sagan om den fula ankungen

M/Y Tiffany Persson II/Sagan om den fula ankungen

M/Y Tiffany Persson II

Historia, loggbok & renovering av "vår" Monark 585.

2009-10-04

LoggbokPosted by Lars Tue, October 06, 2009 03:58:34

Idag var det så dags att sätta igång med att sy dynorna!

Gia sprättade upp det gamla tyget från "mittdynan" i ruffen, för att ha ett hanterbart försöksobjekt. Med hjälp at mönsterpapper, karbonpapper, en liten "markeingsrulle" och en massa tålamåd överförde hon så det gamla tygets konturer, via mönsterpappret, till det nya.

Det funkade alldeles utmärkt! Så var det dags att klippa ut efter månstret. Gia lade till 12 mm för sömsmån.

Kanterna på dynorna gjordes av två remsor som syddes ihop.

Kanterna nålades mot "överstyckena" och så var det dags att sy ihop dessa båda delarna. Dragkedjan syddes så fast på kantstycket.För att få lite snygg snygg söm, sydde Gia ytterligare en gång som syns på bilderna.

Tillsist var det undersidan på dynan som syddes mot kanten.

Det blev verkligen snyggt och nu är det bara ytteerligare tre dynor som skall sys till ruffen!

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post46

2009-10-03

LoggbokPosted by Lars Mon, October 05, 2009 06:30:36

Blåst... Regn... Höstväder!!

Det var dags att säkra partytältet över båten! Spännbanden som jag köpte på Biltema i somras, som i huvudsak var tänkta till att hålla farkosten kvar på släpet under färden till Malmö, kom nu åter tillpass!

Vi satte även upp väggen på den andra långsidan. Inga gavlar, så att vinden "hittar ut". Det fukade iaf bra att säkra tältställningen i trailern!

Dagen gick i övrigt åt till att försöka samla alla båtprylar i källaren. Men garaget är fortfarande fullt med båt- och renoveringstillbehör. Inser så smått att vi inte får plats med allt i källaren innan vi sorterat upp prylarna där...

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post45

2009-09-03

LoggbokPosted by Lars Mon, September 07, 2009 23:37:59

Så var det då dags att få båten på plats på tomten... Det är en smal gata, så att koppla trailen till bilen och köra in den kändes helt uteslutet. Istället körde vi in bilen på uppfarten som kopplade loss vinschen från båten för att koppla den till dragkroken. Det var faktiskt ganska lätt, eller snarare lättare än vad vi förväntat oss, att få in båten.

En "besvärande" faktor är nämligen att vi har två grindstopar av sten som är ca 2 m höga. Avståndet emellan dessa är 2,55 och båten är 2,46 bred... Men 5 cm på varje sida skall ju räcka!

Allt nog, det gick utan missöden och allt för mycket höga röster att sakta vinscha in båten på uppfarten. Sedan gällde mankraft för att baxa den på plats!

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post17

2009-09-01

LoggbokPosted by Lars Mon, September 07, 2009 22:44:12

Körde in till Kamm's på förmiddagen för att förbereda trapsporten. De nyaköpta spämmbanden (Biltema 199:-) var som gjorda för att säkra båten på trailern! Kändes riktigt stabilt nu!

Så till stugan får att lasta in allt annat i bilen innan jag så vid 16-tiden åter körde till Kamm's för att koppla släpet och påbörja transporten till Malmö...

Kändes lite "stort" att ha båten på släp, men det gck ju i ca 30 km/h ;) Man vänjer sig faktiskt ganska fort...

Lite krångligt att köra genom Blekinge utan att köra på motorväg/motortrafikled, men det gick tillslut! Lite omvägar dock — via Nättraby, Sölvesborg, Näsum, Arkelstorp, Kristianstad, Skarhult, Eslöv, Lund, och så in mot Malmö via Lomma...

Var hemma vid 22-tiden helt utan missöden! Parkerade ekipaget på gatan utanför huset.

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post16

2009-08-31

LoggbokPosted by Lars Mon, September 07, 2009 22:34:26

Körde in till Kamm's idag. Båten var nu klar och kompressionsprovet visade följande resultat: 10,0 / 9,5 / 7,5 / 7,5.

Kom överens om att jag skulle hämta den imorgon! Kostnade för "allt" ca 3 700:-. Det var väl ungefär vad vi hade räknat med.

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post15

2009-08-30

LoggbokPosted by Lars Mon, September 07, 2009 22:28:47

Hela familjen tillbringade helgen på Trummenäs. Hade pratat med Kamm's tidigare i veckan och de hade förhoppning om att båten skulle vara klar att hämta kommande vecka. Vi körde in och kollade den. Den hade fått en ny plats på "varvsplanen" och bälgarna såg ut att vara bytta.

Trailen såg liten ut, men nu var den ju rätt inställd för båten. Jag är glad att jag slapp göra det på "fri och egen hand".

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post14

2009-08-14

LoggbokPosted by Lars Mon, September 07, 2009 22:16:03

Så var det då dags för att avsluta båtsäsongen 2009. Vi hade avtalat med Kamm’s att de skulle byta bälgar, kolla motorstatusen och ställa båten på vår trailer. Gustaf, Max-Albin och jag körde in till varvet på förmiddagen. Kändes lite trist att sommaren ”redan” var slut…

Förtöjde vid kajen och blev hämtade av Åse o Ingemar för återtransport till Trummenäs.

På eftermiddagen var vi inne och skulle kolla om båten var upptagen på land och den stod då på vår trailer! Hmmm… Finns en hel del att göra på dem… Det var ju första gången jag såg hela skrovet!

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post13

2009-08-03

LoggbokPosted by Lars Mon, September 07, 2009 22:14:03

Morgonen var mulen. Det gick hyfsat att sova, men visst var det lite hårt underlag… Eftersom vädret inte var det allra bästa så kastade vi loss efter frukosten och styrde hem mot Trummenäs igen.

Värt att notera är att IKEAs frysväska ”Solig” passade perfekt i ruffens utrymme för portapotti – som vi ju inte använder till det som den är avsedd för.

På eftermiddagen blev vädret bättre och vi körde ut till Säljö för att äta middag.

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post12

2009-08-02

LoggbokPosted by Lars Mon, September 07, 2009 22:12:19

Det har sedan i våras pratats om att sova över i båten. Då var ju vår gamla båt det alternativ som var aktuellt, men mitt intresse var, minst sagt - svalt!

Nu är förutsättningarna annorlunda när vi har en större båt!

Sagt och gjort, vi lastade båten med allt som kunde tänkas behövas för en natt ombord. Satte kurs ut från Trummenäs mot östra skärgården. Gick via Skällösund mot Ornö! Gustaf körde med sin ”Toy-4-Us”. Hittade en fantastiskt fin tilläggsplats!

Det var en fantastiskt fin dag med sol och vattnet var så pass varmt att jag badade! Bilder från dagen hittar du här!

Tyvärr funkade inte 12V-uttaget, men ”resten” av utrustningen funkade.

Gustaf sov i förpiken och vi bäddade på ”soldäcket”.

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post11

2009-07-29

LoggbokPosted by Lars Tue, August 18, 2009 20:46:03

Hörde av Sven igår, som ville ha måtten på ryggstödet och hållarna till detta. Det finns inte i hans båt utan han skall nytillverka. Idag gjorde en enkel ritning och mailade över några bilder till honom. Smidigt när man kan fråga varandra och dela med sig av erfarenheter!

Körde ute en liten runda för att fotografera Gustaf när han var ute med "Toy-4-Us". Lite senare lastade vi båten med fika, syster & svåger, systerdotter med familj. Ankrade upp just utanför Trummenäs för en gemensam fika. Gustaf och Eric kom med "Toy-4-Us" och förtöjde i "Tiffany II" så vi alla kunde fika ombord! 10 personer och det fanns plats över!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post10

2009-07-27

LoggbokPosted by Lars Tue, August 18, 2009 19:55:19

Så har då ägaren till systerfartyget vid Tallebryggan hört av sig! Bestämde att vi skulle träffas i hans båt, så vi körde in till stan. Sven Bowin var en mycket trevlig bekantskap och vi pratades vid under en timme. Tittade på diverse lösningar i hans båt som vi kunde dra nytta av i vår! Vi skall hålla kontakt och samordna bl.a. omklädseln av diverse dynor. Fick en massa bra tips om bl.a. service på motor mm.

På eftermiddagen hade vi tilläggsövningar! Gia måste ju kunna behärska båten. Helt plötsligt gick den som en klocka och varvade upp till 4800 varv och den planade utan problem. Vi har nu kommit på hur trimplanen skall funka mera optimalt. Men vi kommer inte upp i mer än 20 knop… Det är iaf 4-6 knop "för lite".

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post9

2009-07-26

LoggbokPosted by Lars Tue, August 18, 2009 19:54:32

Tillbringade en stund i båten för att försöka utröna om och hur alla dynor och träskivor kan användas. Man kan sannerligen förändra båten efter behov! Pelle Petersson tänkte till ordentligt när han konstruerade 585:an på 1970-talet! "Musse Piggs husvagn" och denna båt har en hel del gemensamt!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post8

2009-07-19

LoggbokPosted by Lars Tue, August 18, 2009 19:53:34

Under ett besök i Karlskrona för några dagar sedan, hittade Gia ett systerfartyg till "Tiffany II" vid Tallebryggan. Jag hade inte sett sen, så vi körde in och kollade den! Den verkade vara i originalskick och vi fick svar på några undringar, när vi kikade in i den. Skrev en lapp med namn och telefonnummer och berättade att vi gärna ville komma och titta lite närmare om vi fick, och pillade in den under kapellet. Får se om det ger resultat!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post7

2009-07-17

LoggbokPosted by Lars Tue, August 18, 2009 19:52:19

Dagens utflykt till Tobisaflöten, gjordes inte med Monarken… Gia behärskar den inte tillräckligt för turer med den när jag är i Malmö och jobbar…

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post6

2009-07-12

LoggbokPosted by Lars Tue, August 18, 2009 19:51:37

Så dags igen för en liten båttur. Denna gång lastade vi båten full med Gustaf, Jocke, systerdotter med sambo och deras två barn! Bara en liten tur från Trummenäs till Möcklöbron och hem igen. Det gick inte fort alls… Bara en massa svall… Uppenbarligen orkade inte motorn eller så var det i kombination med trimplanen… Det finns ju ingen trimplansindikator och reglagesatsen till dem är kass. Dags för att renovera motorn eller i varjefall byta tändstift, brytare mm… ?

Tilläggningen var ingen höjdare. Drevet åker upp vid backning… Genererar ju styrsvårigheter och det blir ju svårt att "bromsa" vid tilläggningarna. Det är något som inte fungerar helt korrekt...

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post5

2009-07-03

LoggbokPosted by Lars Tue, August 11, 2009 01:26:25

Gustafs kompis Jocke kom till stugan och vi tog båten för att bege oss ut till Tobisaflöten. Det var årets premiärbesök där. Det var lite osäkert att angöra ön, med tanke på att den här båten sticker djupare än den gamla… Dessutom är utprickningen ändrad enligt Gia, som varit där flest gånger. Men det gick utan grundkänning och vi la till på norra sidan av ön. Efter ett tag såg drog det upp moln och åska hördes på avstånd. Lastade i alla prylarna i båten och seglade hemåt igen. Det blev inget med åskan tillslut…

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post3

2009-07-02

LoggbokPosted by Lars Tue, August 11, 2009 01:21:53

Körde till Hästö och gjorde upp affären. Tog en provtur med båten och den förre ägaren, innan det så var dags för oss att själva ge oss ut med vår nya båt med sikte på Trummenäs!

Den gick som en klocka i det fina vädret och lugna sjön! Vi hade fått låna en båtplats av goda vänner, så det var inget problem!

Det visade sig inte vara lika lätt att lägga till med denna båten som den gamla… Men kajen var iaf hård!

Sedan var det dags för den egentliga premiärturen! Syster och svåger åkte med och hade diverse godsaker att fira M/Y Tiffany Persson II's ägarbyte! Vi körde ut till Svenö via Möcklösund och ankrade upp vid sidan av farleden för att äta och må gott. Kunde snabbt konstatera att utrymmena i vår båt är mycket generösa!

Visst finns det en hel del fix att göra på båten. Främst är det den orange dekoren som verkligen ser tradig ut… Efter lite funderande så planerade vi att omgående måla den i mörkrött. Köpte färg, penseln och maskeringstejp.

Kom så på andra tankar och beslutade att vi skulle måla den i svart istället! Bytte kulör i butiken dagen efter.

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post2

2009-07-01

LoggbokPosted by Lars Tue, August 11, 2009 00:45:28

Vi körde till Hästö och tittade på båten som var till salu på förmiddagen. Tillbringade en styv timme med att titta, sitta och känna efter om det var den vi ville ha. Och visst kändes det rätt! Den behövde ju fräschas upp en del, men den var ju iaf i bruksskick!

Vi kom överens med säljaren om priset och tog i hand på det. Körde ut Gustaf till Skillingenäs innan det så var dags att "fixa" fram pengar till köpet. Man vill ju att allt skall gå snabbt, när man väl bestämt sig! Körde in till "stan" och banken och pengarna skulle flyttas mellan konton och vara tillgängliga imorgon.

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post1