M/Y Tiffany Persson II/Sagan om den fula ankungen

M/Y Tiffany Persson II/Sagan om den fula ankungen

M/Y Tiffany Persson II

Historia, loggbok & renovering av "vår" Monark 585.

YouTube #01

RenoveringPosted by Lars Sun, May 02, 2010 20:02:28


 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post57

24 april — 2 maj 2010

RenoveringPosted by Lars Sun, May 02, 2010 19:49:38

Vart tog våren vägen? Ja, inte har värmen kommit till Malmö i alla fall… Nu tar vi dock tillvara alla dagar med temperatur över +9 grader, för att fixa med båten utomhus. Känns lite desperat, faktiskt…

Hur långt har vi kommit?

¤ Nu är båten målad invändigt x 2.

¤ Drevet är rengjort och slipat. Propellern monterad. Den 1 maj blev det även målat!

¤ Överbyggnaden är tvättad och slipad i väntan på att det skall bli målarväder.

¤ Vi har sågat upp britsarna i förpiken för att få två "extra" stuvningsutrymmen. Verkar bli mycket bra! Sådana behövs ju alltid.

¤ Investerat i de tidigare omskrivna "Smart Tabs" som skall monteras snaaaart.

¤ De nya "fönster" som vi skall såga upp i doghouse håller på att utformas. En inte helt enkel uppgift.

¤ Diverse detaljer som skall monteras på den nya instrumentbrädan, har fått nu mattsvart färg.

¤ Elkabelhärvan har retts ut och merparten av kablarna skall bytas.

¤ Dessutom har säkert en massa kloka beslut tagits!

Så nu väntar vi bara på att det skall bli målarväder! Alltså runt +15 grader!

Bilder finns här: 25 april; 29 april; 1 maj; 2 maj (Inte klara ännu)

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post56

13-24 april 2010

RenoveringPosted by Lars Sun, April 25, 2010 04:08:54

Det har hänt en hel del sedan senaste blogginlägget! Jag skall försöka rekapitulera vad som hänt, efter bästa förmåga!

Nu har all inredning, utom de skott som sitter runt motorrummet, tagits ut båten. Det var inte så lätt att demontera inredningen vid styrplatsen... Ratten satt som berget och det var tvunget att köpas en avdragare. Först vid 2.a inköpsrundan fick jag rätt avdragare - en 3-armars! Tänkte inte riktigt klart vid första inköpet då en med två armar inhandlades, men den drog ju snett! Så lossade dock ratten från infästningen och det gick att skruva bort den från instrumentpanelen.

Tillslut fick jag även bort gasreglaget... Hoppas nu bara jag inte rubbade inställningarna!

Det var ju även en del instrument, typ tryckloggen och trimplansjusteringen som demonterades för att ej "komma åter"... Loggen ersätts av GPS, trimplanen skall ju ersättas av Smart Tabs och drevregleringen skall bli en ny 3-vägs strömbrytare. Dessutom skall ju merparten av elen dras om och anslutas till nya paneler/brytare med automatsäkringar.

Eftersom det var kallt som fasen förra helgen, användes den till att klä om bolstringen runt doghouse. Även det långa ryggstödet kläddes om. Vi hittade material som inköptes till vår gamla bår, men som inte användes! Gia gjorde som vanligt ett mästerligt jobb med omklädningen! Bilder!

Den tidigare inköpta teakplywooden är nu uppsågad i lämpliga delar! Vi ersätter ju en del detaljer som inte är så fina. Bl.a. SB skott där instrumentpanelen sitter och själva instrumentpanelen. Dessutom skall vi "klä" de vertikala delarna under kojerna och i sittbrunnen med teakplywood. Mattan som nu är klistrad är inte så fräsch och är svår att hålla snygg.

Detta innebär att det blir ännu mera att lacka...

Gia och Gustaf håller nu på att putsa upp och polera diverse beslag. Badbryggan är i princip klar men jag skall såga till teakbrädor till den del av badbryggan som saknar sådana.

Vi har även hämtat den nya plexiglasskivan till ruffluckan! Snyggt med en rufflucka som inte är tonad!

Även durkbeklädnaden är "vald" och det blir en svart syntetmatta. Inte en speciell båtmatta, men vi hoppas det skall bli snyggt.

Vi har även köpt några olika varianter på LED-belysning för att prova ut vilka vi skall "satsa på"! Naturligtvis blir det bl.a. blå belysning som monteras i skrovet över badbryggan ;)

Väderspåmännen har lovat att det skall bli varmare — alltså plus 10-15 grader från imorgon. Detta innebär förhoppningsvis att båten kan målas invändigt!

Sedan är det bara att börja montera mattan på bordläggningen och resten av inredningen.

Behöver jag säga, att jag ser fram emot detta?

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post55

2010-04-12

RenoveringPosted by Lars Mon, April 12, 2010 18:42:24

Idag har äntligen vädret varit OK för utefix på båten... Om man nu kan kalla +11 grader för OK...

Iallafall så har jag tvättat av båten efter vinterns härjningar och åter gett mig ikast med att demontera instrumentpanelen och det som sitter på den.

Körde fast när det gällde att demontera ratten! Hoppas min fråga på Maringuiden får ett svar, så jag kan fortsätta detta arbete.

Inser att det inte är någon större idé att renovera mellanväggarna i aktern/motorrummet, förrän det är dags att renovera motorn, något som vi avvaktar med till en annan vinter.

Lite mera spännande är att vi nu kommit till skott med att börja fundera på hur våra nua ventiler/fönster i ruffen skall se ut och placeras! Klippte ut två mallar i papp och tejpade fast. Vi insåg att de skall vara stötte än mallarna, ganska direkt.

Funderar bara på hur dessa ventiler kommer att påverka hållfastheten/stabiliteten i överbyggnaden... Förhoppningsvis kommer de inte att åverka i någon större utsträckning... Eller??

Lämnat in ruffluckan till glasmästeriet så de har en mall när de skall såga den 15 mm tjocka akrylplasten till den nya luckan. Den blir av helt klar akryl!

Hittade en trevlig blogg om en annan båtrenovering här!

Några bilder från dagens aktivitet finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post54

2010-04-06

RenoveringPosted by Lars Tue, April 06, 2010 12:28:19

Nej, det blev ingen Garmin 3005C... Om man nu ändå skall köpa en plotter så kändes det mera rätt att köpa en av nyare modell!

Så det blev en Garmin 526S tillslut! Efter att ha rådgjort med Maja på Limhamns Skeppshandel så var det "värstingmodellen" i 500-serien med ekolod, som valet föll på! Det har visat sig vara en mycket rolig "pryl"! En massa möjligheter finns i den med bl.a. automatisk ruttberäkning, flygfoton över hamnar och olika möjligheter att presentera data!

Limhamns Skeppshandel ligger "bra till" för oss att handla på och personalen är mycket trevlig och kunnig! Att man sedan kan höra det småländska/blekingska tungomålet klinga där, gör ju inte saken sämre!

Jag börjar se slutet på allt lackande... Känns faktiskt ganska skönt! Men visst finns det en del kvar. Bl.a. skall jag ju montera bort instrumentpanelen och nytillverka en del av den. Vi har köpt en teakplywoodskiva på Malmö List, och den skall vara grunden till den nya panelen. 1650:- kostade detta "kalaset"...

Dessutom skall vi klä in valda delat av sittbrunnens nedre vertikala delar med teakplywood. Kommer nog att se betydligt bättre ut, än att klä den med ny "matta".

Jag har idag beställt en ny 15 mm akrylskiva hos Nordqvists Glasmästeri, som vi skall använda till nedgångsluckan på fördäck. Den gamla var i dåligt skick. OK, 1000:- "fattigare" med betydligt billigare än att köpa en helt ny lucka!

För några veckor sedan skickade jag in propellern för renovering hos Marin & Propellerservice och den kom i retur någon vecka senare i skick som ny!! Dryga tusenlappen kostade även detta, men en ny propeller kostar nästan 4000:-! Gissar att båten vunnit någon knop på denna renovering!!

Det ryktas om att det skall bli varmare i veckan!! Detta måste innebära att det går att slipa överbyggnaden och kanske till och med stryka den... Men först måste allt tvättas av. Vintern har varit smutsig, trots tak äver båten!

 • Comments(1)//tiffany.familjenhakansson.se/#post53

2010-03-14

RenoveringPosted by Lars Sun, March 14, 2010 18:56:38

Slipa... Lacka... Slipa... Olja... Nu är vi i alla fall igång igen!

Hmmm... Dags att leta fram inreddningsdetaljerna och lacka mahognyplywooden. Tänk var det blir fint redan efter första strykningen, men det återstår ju kanske 5-6 strykningar till innan det är färdigt...

Gustaf & Gia har börjat slipa teakdelarna till badbryggan och det blir superfint! Det är ingen höjdare att ha dessa delat fernissade som de var tidigare, så nu oljad de istället.

Imorgon kanske det blir "affär" på plottern... Spännande!

 • Comments(1)//tiffany.familjenhakansson.se/#post52

2010-03-13

RenoveringPosted by Lars Sat, March 13, 2010 18:57:38

Så... Efter ett långt uppehåll, är det nu dags att ta tag i projektet igen! Källaren at städats och gjorts så dammfri som det går... Gästrummet har konverterats till fernissaverkstad och snickarboden och pannrummet är slipningsverkstad.

Idag gjordes ett besök på en båttillbehörsfirma och bland fyndvarorna fanns en plotter som tilldrog sig intresse!

Det var en Garmin GPSMAP 3005C... Priset var mycket överkommligt. Det var ett demoex som suttit monterad i butiken och det var bara en monteringsbygel som saknades.

Jag har reserverat den och skall återkomma på måndag, då det förhoppningsvis skall vara klart om en sådan bygel går att beställa separat. Denna plotter uppfyller "kraven", även om den inte är av 2010 års modell!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post51

Klart!

RenoveringPosted by Lars Mon, November 30, 2009 13:14:02

Igår sydde Gia klart dynorna! Ja, de som går att sy iaf. Det är fortfarande ett par dynor som skall sys, men det blir först när inredningen är på plats till våren och måtten kan verifieras.

Sedan sist jag skrev har det inte hänt så mycket egentligen, med undantag av dynorna.

Jo, båttältet fick en ordentlig duvning i samband med stormen över Skåne! Det blåste ca 19 m/s i medelvind i trädgården! Tältet blev lite illa åtgånget, men inte värre än att det fortfarande fyller sin funktion. Jag skall hitta någon som kan bocka/svetsa till två av hörnkryssen för stommen... Då kommer det att se bättre ut!

Det som nu står på agendan är att börja med, är att slipa/sickla inredningsdetaljerna för att sedan lacka dem.

Det har gjorts plats i verkstaden i källaren och förhoppningsvis skall alla prylar som fortfarande finns kvar i garaget få plats i källaren och det skall finnas plats för lackningen...

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post50

17-18 oktober 2009

RenoveringPosted by Lars Sun, October 18, 2009 20:59:06

Det var ju ett tag sedan bloggen uppdaterades, och det beror på att det inte hänt något på ett tag.

Nu har emellertid Gia åter satt igång med att sy dynor, och hon har i helgen färdigställt två dynor, klädda med det vita konstlädret! Resultatet är superfint! Men det är ett pilljobb... Hörnorna är knepiga, men jag tror att allt efter som tekniken förfinas, blir hörnorna enklare att sy.

Hur som helst: Resultatet är otroligt bra!

Jag och Gustaf har monterat ut mera inredning och nu återstår bara själva konsollen för styrningen, instrument och motorreglage samt inredningen akter över som täcker motorn. Batterierna är nu inburna i värmen.

Har börjat titta lite på hur jag skall fernissa teaken... Skall bli spännande att se hur en obehandlad teak blir när den fernissas ffg.

Skall börja leta efter 12 mm teakplywood... Billigt och bra, alltså... Känns som det kommer att gå åt en del under renoveringen.

Det är alldeles för ogästvänligt väder att slipa på överbyggnaden...

Monark 585 Family-klubben Online har fått en medlem till! Hoppas på flera!

Bilder från helgens jobb finns här och här...

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post49

6-12 oktober -09

RenoveringPosted by Lars Mon, October 12, 2009 22:37:08

Det har inte hänt speciellt mycket med båtrenoveringen senaste veckan... Vädret har inte inbjudit till fix och annat har haft högre prioritet.

Dock hämtade vi det konstläder som dynorna skall kläs med i fredags och det ser alldeles utmärkt ut!

Kanske blir det mera tid kommande veckoslut för Gia att sy dynorna och då är hon säkert lite bättre i sin arm.

Jag skall jobba nattpass tisdag och onsdag natt.

Jag har iaf skapat en "Båtklubb" på www.maringuiden.se där jag hoppas att andra ägare till 585-or skall kunna utbyta erfarenheter mm.

Du hittar den här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post48

2009-10-05

RenoveringPosted by Lars Tue, October 06, 2009 04:02:19

Det blev inte så mycket båtfix idag, men vi provade iaf med dynan i båten. Inte så lätt när det mesta av inredningen är demonterad, men vi fick iaf en liten uppfattning om hur det kommer att se ut när det är klart!

Började att skrapa bort fernissan från badbryggans teakdetaljer. Funderar på hur man tänkte när man lfernissade traken som sitter så nära vattnet... Nu skall teaken oljas istället...

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post47

2009-10-04

LoggbokPosted by Lars Tue, October 06, 2009 03:58:34

Idag var det så dags att sätta igång med att sy dynorna!

Gia sprättade upp det gamla tyget från "mittdynan" i ruffen, för att ha ett hanterbart försöksobjekt. Med hjälp at mönsterpapper, karbonpapper, en liten "markeingsrulle" och en massa tålamåd överförde hon så det gamla tygets konturer, via mönsterpappret, till det nya.

Det funkade alldeles utmärkt! Så var det dags att klippa ut efter månstret. Gia lade till 12 mm för sömsmån.

Kanterna på dynorna gjordes av två remsor som syddes ihop.

Kanterna nålades mot "överstyckena" och så var det dags att sy ihop dessa båda delarna. Dragkedjan syddes så fast på kantstycket.För att få lite snygg snygg söm, sydde Gia ytterligare en gång som syns på bilderna.

Tillsist var det undersidan på dynan som syddes mot kanten.

Det blev verkligen snyggt och nu är det bara ytteerligare tre dynor som skall sys till ruffen!

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post46

2009-10-03

LoggbokPosted by Lars Mon, October 05, 2009 06:30:36

Blåst... Regn... Höstväder!!

Det var dags att säkra partytältet över båten! Spännbanden som jag köpte på Biltema i somras, som i huvudsak var tänkta till att hålla farkosten kvar på släpet under färden till Malmö, kom nu åter tillpass!

Vi satte även upp väggen på den andra långsidan. Inga gavlar, så att vinden "hittar ut". Det fukade iaf bra att säkra tältställningen i trailern!

Dagen gick i övrigt åt till att försöka samla alla båtprylar i källaren. Men garaget är fortfarande fullt med båt- och renoveringstillbehör. Inser så smått att vi inte får plats med allt i källaren innan vi sorterat upp prylarna där...

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post45

2009-10-02

RenoveringPosted by Lars Fri, October 02, 2009 21:18:31

Möte på jobbet hela förmiddagen, så det blev mycket lite slipat på båten idag...

Men vi körde till en stor tygaffär på Svågertorp och handlade det svarta tyget till dynorna inne i båten! 7 meter! Dessutom köpte vi dragkedjor till alla dynorna, mönsterpapper, nålar och tråd mm....

Nu är det bara för Gia att sätta igång att sprätta upp de gamla, mäta ut, klippa och sedan full gas på symaskinen! Jag kan säga att hon faktiskt brinner av arbetslust!

Det skall bli skitväder imorgon, sägs det. Satte därför upp en vägg idag på partytältet som rymmer båten... Kanske funkar det att slipa det sista då...

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post44

2009-10-01

RenoveringPosted by Lars Thu, October 01, 2009 12:36:42

Hade teoretiskt några timmar till förfogande för slipning idag, men vädret (+10 och blåst) var inte så inbjudande.

Snart är det SOS-jobb som gäller istället. Kanske blir det lite mera behagligt väder imorgon. Det är ju inte så mycket kvar att slipa, innan den sista delen av båten kan färdigstrykas!

Sedan är det inredningen som gäller! Dynor, teakfix mm. Skönt att ha ett stort hus med plats för alla prylar, även om det ju ser ut som ett inredningssnickeri i kombination med en målarverkstad, syateljé och lagerkokal i källaren... Ja, faktiskt i resten av huset också...

Det ryktas om sanering av vissa delar av huset i helgen... Om nu inte det blir målarväder... Då måste vi prioritera det!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post43

2009-09-30

RenoveringPosted by Lars Thu, October 01, 2009 12:30:23

Det blev lite slipande på överbyggnaden idag... Och Gustaf och Jocke skruvade bort ytterligare delar av inredningen...

Beställde klädselmaterialet tíll dynorna i utedelen av båten idag! Det kommer att gå åt ca 8 meter...

Skall bli spännande när Gia är klar med första dynan! Gissar att det under höstlovet kommer det att produceras dynor på löpande band i källaren!

Jag har ju haft kontakt med Maringuidens webansvarige under en tid, eftersom det inte gått att lägga in uppgifterna om våra båtar... Nu funkar det äntligen!

Här är vår sjöbod på http://www.maringuiden.se/user/gustafspappa

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post42

2009-09-28

RenoveringPosted by Lars Mon, September 28, 2009 23:55:53

Vilket fint resultat som sista målningen av skrovet gav! Det är mycket fin finish på det och det tack vare Gias målningsarbete!

Jag började slipa överbyggnaden idag, men kom inte så långt. Arbetsställningen är mördande för axlarna. Slipade sargen skrov/däck med 120 papper på slipmaskinen och sedan med 240 på slipkloss. Fortsatte med delar av överbyggnaden, men det var då kroppen sa ifrån. Fortsättning följer dock på onsdag em...

Gia & Gustaf fortsatte att demontera inredningen! Gustaf hittade en dold skylt med en tidigare ägares namn... Intressant!

Vi tog en runda bland stadens leverantörer av tyg till båtdynorna idag. Först på två olika leverantörer på Finlandsgatan, sedan hos en leverantör på Borrgatan. Där hittade vi det vi ville ha och till ett anständigt pris! Mycket trevligt bemötande är ju ett "plus" också. Det blir vita dynor i "utedelen" och svarta i ruffen! Konstläder ute och "Alcantara-typ" inne!

Gia blev så sugen på att sy dynorna, så nu är det det som gäller!!

Tog även en tur till Limhamns Skeppshandel och tittade på beklädnadsmaterial till skotten. Bestämde även vilken sort vi skall ha! Passade på att köpa en bordgenomföring där! Så nu har vi äntigen en Watski pryl på båten!

När vi kom hem, kollade vi lite efter den tidigare ägaren till båten. Hittade honom i Norrköping och ringde! Ett trevligt samtal med en man som varit ägare till båten under ca 3 år från 1983. Alltid roligt att ha lite historia om saker och ting. Ger en extra dimension!

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post41

2009-09-27

RenoveringPosted by Lars Mon, September 28, 2009 23:54:51

Gia slipade skrovet förhoppningsvis sista gången idag... Sedan var det dags för slutmlningen med lackfärgen.

Efter ett målningsprov igår var det så dags att göra "by the book", alltså först rolla sedan släta med pensel i tre olika riktningar.

Det blev slätt... Fantastiskt slätt!

Gustaf fortsatte att denomtera inredningen...

Körde till Coop Forun i Burlöv och köpte det sista av färgen som fanns kvar och vi behövde. Eftersom vi målar skrovet en extra gång så behövde vi ju några burkar färg till... Nu var det 70% rabatt på ordinarie priset! Det gillar man när man har småländskt blod i ådrorna!! Gjorde även lite fler "fynd"... Bl.a. en böjlig axel till Dremel'n för under 200:- och några fasta skruvmejslar!

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post40

2009-09-26

RenoveringPosted by Lars Sun, September 27, 2009 03:43:44

Jobbade "natt" så Gia ägnat dagen åt att slipa skrovet... Igen... Jag tog det "sista"...

Ingen målning idag utan Gustaf och jag började demontera träinredningen. Det var värst vad mässingsskruvarna sitter hårt! Och de är "mjuka" i godset... Det gäller sannerligen att använda rätt storlek på skruvmejseln. Funkar inte så bra med att använda skruvdragare för att skruva ur dem iaf.

Det har varit lite kyligare senaste dagarna och inte fullt så inbjudande att vara ute, tycker jag. Sedan "tär" ju nattpassen...

Gia hittade en bloggare, som även han har en 585.a! Kolla in hans blogg som du hittar här!

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post38

2009-09-25

RenoveringPosted by Lars Sun, September 27, 2009 03:36:42

Gia har målat överbyggnaden!

Jag demonterat propellern och satt dit en ny zinkanod. På Biltema kostade den bara 1/3 mot vad den kostar i Watskibutikerna... Inte kan det vara så att de man köper på Watski är tre gånger så bra... Eller?

Propellern är inte så "vass"... Den har sannolikt varit emot något som stukat ett blad... Kanske det är läge att köpa en ny eller renovera/reparera den gamla...

Var på Biltema och köpte en ny däcksventil och propelleraxelfett... och mera slippapper på Bauhaus...

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post37

2009-09-24

RenoveringPosted by Lars Thu, September 24, 2009 23:14:03

Det är ett par dagar sedan jag skrev något om båtprojektet. Det har varit mycket jobbande och arbetet med båten har till största delen bestått av slipande... Inte så mycket att berätta om, faktiskt...

Men idag var det dags att grundmåla det sista på båtens utsida. Gustaf och jag målade...

När Gia kom hem från skoljobbet, var det klart att börja med det roliga jobbet — att nu äntligen börja måla lackfärgen! 24 dagar efter det att båten kom hem till Malmö var det nu som vi skulle få en föraning om hur slutresultatet skall bli!

Själva skrovet målades och det ser verkligen bra ut! Den skall ju målas två eller tre gånger och redan vid första strykningen ser det fantastiskt ut! Man kan nu spegla sig i skrovet!

Hoppas nu det inte blir allt för mycket apelsinskalseffekt! Men hitintills tycker jag att det ser suveränt ut!

Imorgon skall överbyggnaden målas och skrovet skall målas en andra gång!

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post36

2009-09-21

RenoveringPosted by Lars Mon, September 21, 2009 22:30:56

Inget båtfix idag, bara förberedelser inför morgondagen...

Så det blev en runda till Biltema, Bauhaus och Claes Ohlson för inköp av slippapper, skumgummirollers och lite annat "bra att ha"!

Fick ett mail igår från Tiffany I:s nya ägare! Det var verkligen roligt att se bilder från deras skärgårdssommar och äventyr med Tiffany! Hon har sannerligen fått det bra i sin nya familj!

Hade även mailkontakt med en annan 585-ägar i Karlskrona! En trevlig kontakt som jag hoppas kan inspirera på båda hållen!

Inga bilder idag.

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post35

2009-09-20

RenoveringPosted by Lars Mon, September 21, 2009 21:32:13

Började dagen med att slipa det som vi grundade igår. Tvättade och torkade av slipdammet.

Blandade en burk grundfärg och Gia målae dels det vi inte hann igår och sedan fortsatte hon med att måla ett andra lager grundfärg. Ytterligare en burk grundfärg gick åt idag.

Använde en skumgummiroller men den gav upp då hon målade däcket, så resten blev med mohairroller.

Nu börjar Tiffany II se riktigt fin ut! Undrar hur hon kommer att se ut näör vi skall komma till den slutgiltiga färgen?

Jag var ute och handlade ytterligare två burkar grundfärg på Coop Forum till 50% rabatterat pris! Köpte även ytterligare en burk med Perfection lackfärg. Nu skall vi ha gott om färg till båten!

På kvällen konstaterade Gia att den yta hon målat med skumgummirollern, var helt slät! OK... Bara att slipa lite till på den yta som blivit målad med mohair... Det går ju ganska fort att slipa... Tisdagen arbetsfria dag är iaf räddad!

En slutsats som lätt dras. är att följa instruktionen från tillverkaren till 100%... Även om inte det stod ngt specificerat om redskap vid grundmålning...

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post34

2009-09-19

RenoveringPosted by Lars Mon, September 21, 2009 21:19:07

Så var det äntligen dags för stora målarhelgen! Vädert var lagom på ett typiskt svenskt sätt... ca 20 grader och soligt!

Tvättade och torkade av båten innan det var dags att blanda tvåkomponentsgrundfärgen. Kändes lite spännande för vi hade inte använt sådan färg tidigare.

Hade läst på ngt forum, att mohailroller var att föredra och det stod inte något speciellt om vilken appliceringsmetod man skulle använda för grundfärg. Så sagt och gjort - det blev mohairroller.

Reultatet blev kanske inte riktigt vad vi hoppats, men båten blir iaf vit! Ja, nästan... Klart att den gamla färgen lyste igenom lite grand, men det är ju bara grundning det handlar om.

Det var Gia som svarade för målningen och jag utgjorde hantlangare och vaktmästare.

Det målades upp en burk färg och den räckte till ca 3/4 av båten.

Det var inte med någon saknad den orange linjen på skrovet försvann under den vita färgen!

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post33

2009-09-18

RenoveringPosted by Lars Mon, September 21, 2009 21:11:17

Inte så mycket gjort idag...

Spacklat lite till och styrbords siduruta demonterades, men hjälp av kaffeskedar, Yes diskmedel, kniv och våld...

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post32

2009-09-17

RenoveringPosted by Lars Thu, September 17, 2009 22:35:39

Några timmars båtfix blev det idag innan jobbet... Slipade det jag hade spacklat igår och det blev bra! Behöver spackla en gång till på visa ställen, men det får vänta till fredag em.

Gustaf och Jocke pillade bort siliconet som satt på skruvskallarna till trimplansplåtarna och lyckades sedan skruva bort dessa!

Det gäller att inte glömma att täta dessa innen sjösättningen... Om nu inte de andra trimplanens fästhål sitter på samma plats... Genererar mardrömmar om man skulle missa det, och Tiffany sakta tar sig vatten över huvudet!

Gustaf och Jocke slipade, enligt egen utsago, det sista på överbyggnaden.

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post31

2009-09-16

RenoveringPosted by Lars Wed, September 16, 2009 20:26:26

Slipa, slipa, slipa... Det börjar äntligen ta slut med slipandet! Kollade väderprognosen för helgen och det lovas bra väder! Målsättningen är att båten skall grundmålas då! Hoppas denna föresats håller, men det beror inte enbart på mig...

Tre, lite problematiska, saker återstår innan målningen av överbyggnaden kan börja. Alla tre går under benämningen "fönster". Ett lyckades ju vi få bort. Vi=4 personer och ett antal kaffeskedar... Men det återstår ju tre rutor...

Det sista jag gjorde ikväll var att blanda Watertite spackel, och spackla en del repor och skruvhål. Skall bli lite spännande att se hur det ser ut imorgon efter att jag slipat...

Det var förvånandsvärt lite skador och repor på skrovet! Kanske lite onödigt att spackla dem, men skall det var fint, så skall det!

Justerade även pallbockarna idag. Lade under OSB-plattor för att fördela trycket lite. Vi har ju grus på uppfarten där båten står. De håller förhoppningsvis iaf denna säsong och det räcker!

Inga bilder idag heller...

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post30

2009-09-15

RenoveringPosted by Lars Wed, September 16, 2009 20:07:04

Jobbet inkräktar alldeles förmycket på båtfixet! Jag skall jobba ett E-pass -814:00-21:30) så det är tiden från det att jag vaknat till det är dags att köra till jobbet, som står till buds...

Jag vaknade inte så tidigt... Men det blev iaf en del slipande på överbyggnaden idag. Dessutom hittade jag äntligen rätt verktyg till minislipen för att slipa bort de utstickande delarna av popnitarna!

Men det "viktigaste" idag var at jag äntligen kom på hur jag skall demontera hydraulslangarna till trimplanen! Så nu är de bortmonterade så att skrovet går att måla!

Inget fotograferande idag...

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post29

2009-09-14

RenoveringPosted by Lars Mon, September 14, 2009 21:37:03

Clas Ohlson har det mesta man kan behöva... Till exempel två nya pallbockar och roller till att måla en 585a med! Så besöket där på förmiddagen gar det resultat jag tänkt mig!

Hissade upp trailern och satte pallbockarna på plats akter ut. Nu lyckades jag skruva av däcken och båten står nu stadigare!

Idag har jag slipat överbyggnaden... Borrat och fräst bort rester av popnitar som kapellvreden var fastsatta med. Det är ett problem när man använt för korta nitar som inte gått igenom glasfibern utan expanderat i godset... Jag skall SKRUVA fast kapellvreden istället!

När Gia o Gustaf kom hem, gav vi oss ikast med att skruva bort det sista fästet för badbryggan... Tillslut fick jag såga av bulten med vilkelslipen! De aktra knaparna var lättare att skruva bort och ingen vinkelslip behövdes iaf. Gustaf lyckades att ta bort sargen för fördäcksluckan.

 • Comments(1)//tiffany.familjenhakansson.se/#post28

2009-09-13

RenoveringPosted by Lars Sun, September 13, 2009 20:02:14

Idag har jag bara letat efter minislipmaskinen... Hittade den tillslut och provade att slipa bort popnitsresterna som satt kvar efter kapellvreden. Detta arbete fortsätter imorgon då jag är ledig från jobbet.

Gia har kört bort allt som klippts bort i trädgården! Bra jobbat!!

Idag har Gustafs kompis Totte och hans familj köpt båt! En Finnsport 420! Nu kan grabbarna idka sjöliv i vars en båt till sommaren!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post27

2009-09-12

RenoveringPosted by Lars Sun, September 13, 2009 19:57:50

Inte mycket gjort idag, men efter att ha sett all dagg på båten när jag körde till jobbet vid 06:40, insåg jat att det nu var dags att sätta på tälttaket på ställningen när jag kom hem!

Gustaf och Jocke hjälpte till med det efter att vi lossat alla muttrat på luckan på fördäck. Om vi skall utöka antalet "fönster" på båten, skall vi nog göra det för ut. Hade varit fint att kunna ha lite mera kontakt med omvärlden från ruffen. Vi har ju sett bilder på 585or, där man tagit upp fler fönster.

Om någon undrar vem förlagan "Tiffany Persson" är, så finns information här!

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post26

2009-09-11

RenoveringPosted by Lars Sun, September 13, 2009 14:22:49

Hade lite tid för båtfix innan jobbet idag. Borrade bort de sista kapellvreden, Skruvade bort det sista handtaget, demonterade vindrutetorkarmotorerna, ventilatorn, låslisten som sitter runt fönsterlisten...

Jag har dessutom lagt pannan i djupa veck när det gäller hur jag skall kunna skruva isär kolven till trimplanen. Sitter som berget!

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post25

2009-09-10

RenoveringPosted by Lars Fri, September 11, 2009 12:11:55

Idag blev det "bara" slipning för hand av skarndäckets sida... Tror iaf att man kan benämna det så... Det går ju lätt att slipa gelcoat. Även för hand.

Klippte lite på paradisäppleträdet som inkräktar på utrymmet för "tältets" tak. Ännu har inte själva tältet kommit på plats utan bara ställningen. Men när så väl sker, skall iaf inte grenarna skava på tältet!

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post24

2009-09-09

RenoveringPosted by Lars Wed, September 09, 2009 23:34:53

Dagen har inte medgivit något båtjobb för min del, men Gustaf har tvättat båtens skrov. Kände på det när jag kom hem från jobbet och nu fanns det inget slipdamm kvar!

Hittade en gammal länk till en spännande båttillverkare... http://www.wally.com !!

Kolla in deras powerboats! Det är häftigt när det är lite extrem design! Vilka lösningar! Man får ju drömma...

Ja, jag vet egentligen inte om jag skulle vilja ha en Wally... Jo, förresten! Om man hade en massa pengar...

Men när Tiffany Persson II fått den nya vita färgen med svart i stället för orange dekor och inredningen och dynorna är fixade - då kan den säker nästa mäta sig med en Wally... Eller??

Jag fixade in lite fakta och bilder från Monarks broschyr, sent i går kväll... De är från 1979! Riktigt roligt att se hur man marknadsförde båten på den tiden!

Kolla in "Fakta Monark 585" och "Katalogbilder"!!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post23

2009-09-08

RenoveringPosted by Lars Tue, September 08, 2009 21:12:07

Åter en "arbetsfri" dag från ordinarie jobbet.

Fortsatte att slipa skrovet med 240-papper. Tvättade med vatten efter, men det finns fortfarande slipdamm kvar. Skall gnugga hårdare med borsten för att se om det hjälper. Klibbdukar för att torka ett helt skrov känns... Ja, jobbigt?!

Idag blev nästan alla skruvade detaljer, bortskruvade: badstegen, pollare, pulpit, öglor, handtag (så när som på ett).

Justerade tralierns pallning idag. Satte in två pallbockar under tralierns främre del. Funkade bra och det blev stabilare! Kanske skall jag sätta två till i aktern på trailern. Hade ju varit bra om den inte hade stått på däcken hela vintern... Skall fundera vidare på det.

Lite fundersam över hur jag skall kunna demontera de hydraliska trimplanen. Tydligen måste oljeanslutningen skruvas loss i själva kolven. Men hur öppnar man den?

Var på Clas Ohlson och köpte mera slippapper. Tyvärr haade de inte längre extrapris på LED-lantärnorna. Köpte ju sådana till båda båtarna i somras, men inser nu att jag ju även skulle köpt en LED-akterlantärna. Men 399:- känns för dyrt... Den kostade ju bara strax under 200:- på rean.

Imorgon är det FD-pass på jobbet, följt av telefonmöte till 17... Sedan handbollsföräldramöte 17:30. Känns som tid för båtfix är ganska begränsad.

Projektets första blodvite uppstod idag! Jag lyckades resa mig upp under en gren på paradisäppleträdet... Litet sår i huvudet, men visst blödde det då det är ju en massa blodkärl i skalpen. Drabbade ju ingen ädlare del och slutade blöda snabbt...

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post22

2009-09-07

RenoveringPosted by Lars Tue, September 08, 2009 10:56:13

Ledig dag från jobbet innebär heldag med båten!

Fortsatt demontering av allt som är skruvar och nitat. Kapellvreden , bolstringen runt ruffen, handtag på ruff, grabbräckena, VHF-mastfoten, relingslisten...

Kunde inte avhålla mig från att "provslipa" lite på skrovet på kvällen! Använder en ocillerande slipmaskin med 240-papper. Det var inte så svårt att få en bra yta för grundfärgen!

Jag är glad över att skrovet är kravellbyggt och inte klinkbyggt! Allt blir mycket lättare då!

Bilder finns här!

 • Comments(0)//tiffany.familjenhakansson.se/#post21

2009-09-06

RenoveringPosted by Lars Tue, September 08, 2009 10:45:12

Så var det dags att sätta igång på allvar! Vi har bestämt att vi skall använda aktern som "provmålningsplats" för att få in rätta tekniken så därför var det ju den första delen på båten att strippa från allt som går att skruva loss!

Badbryggan sitter fast med sex hållare och låååånga genomgående skruvar. Gustaf hjälpte till då man måste vara två för att skruva loss den. Fortfarande finns det tre hållare kvar som sitter som berget...

Lossade även på trimplanshydralkolvarna. Undrar hur jag skall demontera den helt. Anslutningen till hydralpumpen är ännu lite av en gåta.

Skrapade loss havstulpaner på drevet. Det ser inte så snyggt ut, men blir ju bättre när drevet väl är ommålat. Men det blir inte förrän till våren...

Skruvade även loss lantärnor och "skyltarna" på ruffens sidor...

Gustaf hittade skylten med skrovnummret! "585 149". Försäkringsbolaget blir glada nu när vi har hittat det!

Bilder finns här!

 • Comments(1)//tiffany.familjenhakansson.se/#post20
Next »